Τι λέει το χρώμα των ματιών σου για το χαρακτήρα σου

Ποιος είπε ότι τα μάτια δεν είναι ο καθρέφτης της ψυχής;


Όλοι κατα καιρούς κάνουμε διάφορα τεστάκια που υπόσχονται να μας αποκαλύψουν τι χαρακτήρας είμαστε κατά βάθος. Ακόμα και τα ζώδια υποτίθεται πως παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη (ή απουσία) κάποιως συγκεκριμένων στοιχείων του χαρακτήρα μας. Φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μάτια μας και συγκεκριμένα το χρώμα τους, μπορεί πράγματι να αποτελέσει παράθυρο για την ψυχή μας.


Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Όρεμπρο της Σουηδίας εξέτασαν 428 «αντικείμενα» για να δουν αν οι προσωπικότητές τους συνδέοντας με το χρώμα της ίριδας των ματιών τους. ανακάλυψαν ότι το χρώμα του ματιού επηρεάζεται από τα ίδια γονίδια που σχηματίζουν τους μετωπιαίους λοβούς μας. Έτσι, υπάρχουν ευδιάκριτες κοινές συμπεριφορές σε ανθρώπους με το ίδιο χρώμα ματιών.

Ο Δρ. Άντονι Φάλον του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μελέτησε επίσης τη σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και χρώματος ματιών. «Το μάτι είναι τόσο στενά συνδεδεμένο νευρολογικά με τον εγκέφαλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το μόνο σημείο του εγκεφάλου που μπορούμε να δούμε απ' έξω. Φαίνεται πως κρατάει σημαντικά κλειδιά της λειτουργίας του εγκεφάλου», δήλωσε.

Μαύρα/Καστανά σκούρα μάτια


Είστε πιθανότατα γεννημένος ηγέτης. Αν πιστεύετε ότι αυτό δεν σας αντιπροσωπεύει ακριβώς, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι έτσι σας βλέπουν οι άλλοι. Οι άνθρωποι με τόσο σκούρο χρώμα ματιών που φαίνεται σχεδόν μαύρο, έχουν ένα από τα πιο σπάνια χρώματα. Έτσι, συχνά αντιμετωπίζονται ως μυστηριώδεις και αποκρυπτικοί, ωστόσο μια έρευνα στο Medical Daily αναφέρει ότι είναι πιο ευχάριστοι.

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του ματιού, τόση περισσότερη μελανίνη υπάρχει στον οργανισμό. Η μελανίνη λειτουργεί ως μονωτής για τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να λειτουργεί το μυαλό. Επιπλέον, οι άνθρωποι με σκούρα μάτια τείνουν να καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο αλκοόλ από εκείνους με τα ανοιχτόχρωμα μάτια, ενώ είναι γενικά καλύτεροι στα αθλήματα που περιλαμβάνουν στόχους (όπως το τένις).

Εν κατακλείδι, θα μπορούσατε να κυβερνήσετε τον κόσμο αρκεί να βρείτε την εσωτερική σας δύναμη. Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος ήδη σας βλέπει ως ηγέτη.

Μπλε μάτια


Κατέχετε μεγάλη ψυχική και σωματική δύναμη, παρόλο που μπορεί κάποιοι να μην το βλέπουν. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι συνήθως δεν βλέπουν τον πραγματικό εαυτό σας και σας κρίνουν αρνητικά πριν προλάβουν να σας γνωρίσουν. Πολύ πιθανό να σας αντιμετωπίζουν ως αδύναμους, δειλούς, αναξιόπιστους, ανταγωνιστικούς ή εγωιστές.

Το 2006, Γερμανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με μπλε μάτια είχαν την τάση να είναι πιο δύσπιστα απέναντι σε νέα πράγματα και αισθητά λιγότερο ανοιχτά γύρω από τους συνομήλικούς τους. Επιπλέον, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έδειξε ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο του τοκετού, ενώ διαχειρίζονται και καλύτερα το άγχος του τοκετού.

Η Δρ. Ίνα Μπέλφερ σχολίασε: «Σε μια έρευνα 48 εγκύων γυναικών, 24 με σκουρόχρωμα μάτια και 24 με ανοιχτόχρωμα, εκείνες με τα ανοιχτόχρωμα μάτια πέτυχαν μεγαλύτερες μειώσεις άγχους και κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Φουντουκί/καστανοπράσινα μάτια


Τα φουντουκί (καστανοπράσινα) μάτια είναι δύσκολο να περιγραφούν. Πολλοί άνθρωποι έχουν τους δικούς τους ορισμούς, παρόλο που ονομάστηκαν έτσι επειδή το χρώμα τους μοιάζει στο φουντούκι. Ο οδηγός Eye Doctor περιγράφει ότι τα φουντουκί μάτια αλλάζουν χρώματα από πράσινο σε καστανό ή ως μια ίριδα που έχει δυο χρώματα.Δηλαδή, το δαχτυλίδι της ίριδας στο εξωτερικό μέρος είναι πράσινο και γίνεται καστανό προς το κέντρο (ή και το ανάποδο). Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη απόχρωση που αλλάζει αναλόγως με τα χρώματα που το περιβάλλουν, θυμίζοντας άλλοτε περισσότερο πράσινο και άλλοτε καστανό.

Αυτή η σκιά είναι ασυνήθιστη, οπότε οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια θεωρούνται από τη μικρή ηλικία ξεχωριστοί και μοναδικοί. Για την ακρίβεια, κάθε ένας έχει εντελώς διαφορετική απόχρωση από οποιονδήποτε άλλο. Όσοι λοιπόν έχουν φουντουκί μάτια, έχουν την τάση να είναι ανεξάρτητοι, με αυτοπεποίθηση και αυθόρμητοι. Η ποσότητα της μελανίνης διαφέρει από άτομο σε άτομο οπότε δεν μπορείς ποτέ να καταλάβεις απόλυτα την προσωπικότητά τους. Ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ισορροπημένη προσωπικότητα, η οποία μπορεί μερικές φορές να γίνει μυστηριώδης.

Ο Δρ. Μάθιου Λιτς του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια λόγω των ουσιών που κυκλοφορούν στο αίμα εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας του συκωτιού. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι με καστανοπράσινα μάτια μπορεί να είναι επιρρεπείς σε στομαχικές διαταραχές.

Καστανά μάτια


Όπως είπαμε και για τα μαύρα μάτια, τα καστανά μάτια αποτελούν προϊόν μεγάλης ποσότητας μελανίνης στον οργανισμό των συγκεκριμένων ανθρώπων. Γι' αυτό τείνουν να είναι ευχάριστοι και ευθείς και οι άλλοι τους κοιτάζουν με θαυμασμό. Το Πανεπιστήμιο Τσαρλς της Πράγας περιγράφει τους ανθρώπους με καστανά μάτια ως πιστούς, σεβάσμιους και ευγενικούς, αλλά όχι υποχωρητικούς.

Εάν διαφωνείτε με αυτό και θεωρείτε τον εαυτό σας πιο εκκεντρικό ή εύθικτο, ίσως φταίει το ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Μια έρευνα στο Chronobiology International αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με καστανά μάτια κοιμούνται δύο ώρες λιγότερο συγκριτικά με όσους έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια, και οι κύκλοι του ύπνου τους τείνουν να είναι φτωχότεροι, ενώ γενικά δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.

Πράσινα μάτια


Αν έχετε πράσινα μάτια, τότε συγχαρητήρια! Φαίνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι σας βλέπουν ως σαγηνευτικά, σέξι και μυστηριώδη άτομα. Μια έρευνα του Impulse Corporation στο Λος Άντζελες μελέτησε την εντύπωση που προκαλούν οι άνθρωποι σχετικά με το χρώμα των ματιών τους. Η πιο συνηθισμένη περιγραφή για εκείνους με τα πράσινα μάτια ήταν «σέξι». ταυτόχρονα, οι περισσότεροι απάντησαν ότι αν άλλαζαν το χρώμα των ματιών τους θα επέλεγαν το πράσινο.

Τα πράσινα μάτια έχουν μια ισορροπία μελανίνης, η οποία τα κάνει να φαίνονται εξίσου συμπαθητικά και κυρίαρχα όπως τα καστανά, αλλά και δυνατά και προσεκτικά σαν τα μπλε.

Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Hamadi Kallel έχοντας μελετήσει έρευνες σχετικά με το χρώμα των ματιών αποφάνθηκε ότι οι άνθρωποι με πράσινα μάτια «έχουν έναν αέρα μυστηρίου και αυτάρκειας. Είναι συχνά απρόβλεπτοι αλλά μακρόθυμοι... είναι αυθεντικοί, δημιουργικοί και λειτουργούν καλά κάτω από πίεση».

Πηγή: www.athensvoice.gr