Σχέση στο γραφείο


Μία από τις συνηθέστερες «εμπλοκές» που μπορούν να σου συμβούν στο χώρο εργασίας είναι να δεις με άλλο μάτι τη συνάδελφο στο διπλανό γραφείο, την κοπέλα του φωτοτυπικού ή (το χειρότερο όλων) την προϊσταμένη σου. Σφίγγεις τα δόντια, κοιτάς αλλού, σκέφτεσαι τον ισολογισμό που πρέπει να παραδόσεις. Έλα όμως που δεν σου περνάει. Και τότε διερρωτάσαι: «Να το κάνω»; Ως τρίτοι αντικειμενικοί (και παθόντες), αναλύσαμε και τα δύο ενδεχόμενα και σου παρουσιάζουμε τι σε περιμένει σε κάθε ένα από αυτά. Λοιπόν...


  • Γιατί να το κάνεις

Οι σχέσεις στο γραφείο μπορούν να σου λύσουν πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό γενιές και γενιές εργαζοµένων τις συνιστούν.

> Γλιτώνεις χρόνο από το ψάξιµο
Μιας και έχεις βρει το έτερόν σου ήµισυ στο γραφείο, δε χρειάζεται να χάνεις χρόνο κάθε βράδυ στα µπαρ ψάχνοντας ούτε να ξοδεύεις χρήµατα σε ποτά χωρίς αντίκρισµα.

> Την ξέρεις ήδη
Μετά από τόσες ώρες που έχετε περάσει µαζί στο γραφείο γνωρίζεις αρκετά πράγµατα για το χαρακτήρα και τις προτιµήσεις της. Ξέρεις, δηλαδή, αν της αρέσει να πηγαίνει στο Μέγαρο ή στον Κιάµο κι έτσι αποφεύγεις να βρεθείς προ εκπλήξεων.

> Καταλαβαίνει τα προβλήµατά σου
Ποια γυναίκα µπορεί να καταλάβει καλύτερα από τη συνάδελφό σου τα προβλήµατα που αντιµετωπίζεις στη δουλειά, το άστατο ωράριό σου και τα περίεργα projects που σου αναθέτουν; Άσε που αν ξεµείνετε από θέµατα συζήτησης, µπορείτε να αρχίσετε να σχολιάζετε συναδέλφους. Ανεξάντλητη πηγή θεµάτων...

> Σου φτιάχνει τη διάθεση
Θα έχεις ένα λόγο (ή ακόµα ένα λόγο) για να πηγαίνεις στη δουλειά µε καλή διάθεση. Τέλος στα πρωινά της Δευτέρας που ήθελες να κάνεις κοπάνα! Ακόµα και τα βαρετά meetings µπορούν να αποκτήσουν άλλο νόηµα όταν στην απέναντι καρέκλα κάθεται εκείνη και παίζει µαζί σου κάτω από το γραφείο των συσκέψεων µε το πόδι της.

> Έχετε καλύτερη συνεργασία
Η καλή χηµεία στη σχέση σας µπορεί να φανεί χρήσιµη και εποικοδοµητική και στη δουλειά, ειδικά όταν αναλαµβάνετε να κάνετε κάτι από κοινού, αφού θα µπορείτε να συµπληρώνετε ο ένας τον άλλο και να έχετε καλύτερα αποτελέσµατα.

> Κάνεις οικονοµία
Με την τιµή της βενζίνης να έχει εκτοξευτεί, σκέψου πόσα ευρώ θα γλιτώσετε αν παίρνετε µαζί ένα αυτοκίνητο για να πηγαινοέρχεστε στη δουλειά!



  • Γιατί να μην το κάνεις

Κι έρχεται η στιγμή που τα πράγματα περιπλέκονται, τα μειονεκτήματα υπερισχύουν κι εσύ χτυπάς το κεφάλι σου στο φωτοτυπικό.

> Δηµιουργείται ένταση
Όταν έχετε τσακωθεί, το τελευταίο πράγµα που θέλεις είναι να βλέπεις το αντικείµενο του θυµού σου –εκείνη– οκτώ συνεχόµενες ώρες µπροστά σου. Όπως και να το κάνεις, το γραφείο είναι ένας σχετικά µικρός χώρος και είναι µάλλον απίθανο να µην πέσεις πάνω της κάποια στιγµή. Κι αν αυτό συµβεί, οι πιθανότητες να αρχίσετε να τσακώνεστε, και µάλιστα µπροστά σε τρίτους, αυξάνονται. Το ίδιο και η βεβαιότητα ότι θα είστε το βασικό θέµα σχολιασµού για αρκετές µέρες.

> Περνάτε πολλές ώρες µαζί
Τόσο στο γραφείο όσο και µετά είστε συνέχεια µαζί. Το αποτέλεσµα; Έχεις αρχίσει να βαριέσαι εκείνη και τις γυναικείες ασχολίες της. Πόσα ψώνια, κουτσοµπολιό, κοµµωτήρια και διακοσµητικά κεριά µπορείς να ανεχτείς πριν αρχίσεις κι εσύ το... πλέξιµο;

> Δεν αποφεύγετε τη ζήλια
Όσο καιρό κρατάτε κρυφή τη σχέση σας, διάφοροι επίδοξοι «µνηστήρες» θα την περιτριγυρίζουν. Αλλά κι εσύ, όσο βράχος ηθικής κι αν είσαι, πόσο να αντισταθείς στα θέλγητρα των διάφορων µαθητευόµενων που θέλουν να τους δείξεις τα «κόλπα»; Η εξίσωση αυτή το µόνο που µπορεί να σηµαίνει είναι γκρίνια από τη µεριά της, θυµό από τη δική σου και ζήλια και από τους δύο.

> Δίνετε τροφή για κουτσοµπολιό
Αλλά, ακόµα κι αν µετά από λίγο καιρό –και αφού βεβαιωθείτε ότι η σχέση είναι σοβαρή– αποφασίσετε να δηλώσετε δηµόσια και ευθαρσώς τον έρωτά σας, δε γλιτώνετε. Αυτή τη φορά από τα σχόλια των συναδέλφων και το κουτσοµπολιό τους. Καλή τύχη!


  • ...και κάποιες παράμετροι επιπλέον

> 'Οταν χωρίσετε...
Ανάλογα µε τον τρόπο που έληξε η σχέση, τα προβλήµατα που θα αντιµετωπίσεις ποικίλλουν. Φυσικά, όσο πιο φιλικά και ήρεµα χωρίσατε, τόσο το καλύτερο. Αλλά πόσες φορές οι σχέσεις σου έληξαν µε αυτό τον τρόπο; Οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα µε την ιεραρχική θέση της πρώην.

Σχέση µε υφισταµένη: Μπορεί να σε κατηγορήσουν ότι την ευνοούσες, ενώ εκείνη κάλλιστα µπορεί να πει ότι τώρα που χωρίσατε την αγνοείς και δεν την υπολογίζεις όσο τους άλλους υπαλλήλους. Αν µάλιστα ξεχάσεις να της δώσεις την προαγωγή που δικαιούται, ρισκάρεις µέχρι και µήνυση να σου κάνει.

Σχέση µε προϊσταµένη: Κινδυνεύεις να σε κατηγορήσουν ότι σε ευνοούσε, αλλά και να βρεθείς απολυµένος.

Σχέση µε ιεραρχικά ίση συνάδελφο: Εδώ τα πράγµατα είναι πιο ανώδυνα, µέχρι την ώρα που θα πρέπει να συνεργαστείτε χωρίς να σφαχτείτε ή να διεκδικήσετε την ίδια προαγωγή. Τότε θα φανεί αν πραγµατικά χωρίσατε µε πολιτισµένο τρόπο.

Πηγή: gr.askmen.com/