Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται οι Άγγλοι με ποσοστό 54%.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 2012 η Ελλάδα είχε καταταγεί στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, σε ό,τι αφορά τη συχνότητα του σεξ σε εβδομαδιαία βάση, με 25,3 λεπτά μέσο όρο διάρκειας της σεξουλικής επαφής
Όπως προέκυψε από την ίδια δημοσκόπηση στην γειτονική μας χώρα στην Ιταλία τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρά την οικονομική κρίση που βιώνουν, αυτή δεν στέκεται εμπόδιο στην σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις ερωτικές τους περιπτύξεις σε ποσοστό που αγγίζει το 64%.
Αναλυτικότερα από την δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία έδειξε ότι οι Σκωτσέζοι είχαν τις χαμηλότερες προσδοκίες από τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς ένας στους δέκα απάντησε πως δεν περιμένει το σεξ να κρατήσει περισσότερο από δύο λεπτά!
Αντίθετα, πάνω από το 30% των Ιταλών θεωρεί ότι η «φυσιολογική διάρκεια» ξεπερνά τα δέκα λεπτά!
Η έρευνα είχε σαν στόχο να τονίσει τη συχνότητα των περιστατικών πρόωρης εκσπερμάτισης, το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το 20% των συμμετεχόντων θα επιθυμούσε το σεξ να διαρκεί περισσότερο.
Ωστόσο λίγοι ήταν οι άνδρες που μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους με το γιατρό τους. Ιδιαίτερα οι Άγγλοι, οι Σκωτσέζοι και οι Ουαλοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί να ζητήσουν βοήθεια.
Ο Μάρτιν Τοντ, διευθυντής του Men’s Health Forum δήλωσε πως «η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανδρών και των συντρόφων τους. Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και οι άνδρες δεν πρέπει να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια».
Να σημειωθεί εδώ ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της ιταλικής φαρμακευτικής εταιρείας Menarini.
Δύσκολη διάγνωση
Παρά την συχνότητα εμφάνισής της η πρόωρη εκσπερμάτιση παραμένει μια πάθηση που δύσκολα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται κυρίως επειδή οι άνδρες τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να συζητήσουν τα συμπτώματα με τους γιατρούς, είτε επειδή ντρέπονται είτε εξαιτίας της πεποίθησης ότι η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται. Επίσης οι άνδρες που υποφέρουν συχνά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το πρόβλημα τους. Ως εκ τούτου, μόλις το 9% των ανθρώπων που έχουν αντιληφθεί μόνοι τους τα συμπτώματα έχουν επισκεφθεί ιατρό και έχουν διαγνωσθεί ενώ ένα ποσοστό που φτάνει το 70% διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που είχε προγραμματίσει για άλλο ιατρικό πρόβλημα.
Από το 91% των ανδρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό, το 52,2% δήλωσε ότι δεν είχαν καν σκεφτεί αυτή την πάθηση.
Πως ορίζεται
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως:
Πρωτογενής (αναφερόμενη και ως «χρόνια») – η οποία προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα πριν την κολπική διείσδυση ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.
Δευτερογενής (αναφερόμενη και ως «επίκτητη») – εμφανίζεται σταδιακά, ή ξαφνικά ενώ σε προγενέστερο στάδιο η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική
Στους άνδρες κάτω των 60 ετών η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πιο συνηθισμένη από την στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και δεν σχετίζεται με την ηλικία.
Αιτίες
Οι βασικότερες σωματικές αιτίες που συνδέονται με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είναι οι εξής:
- Παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα
- Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)
- Υπερθυρεοειδισμός
- Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
Οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι οι εξής:
- Στρες
- Άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή.